Πλαστική Ομφαλοκήλης χωρίς Ουλή

σώμα - πλαστική χειρουργική

Πλαστική Ομφαλοκήλης χωρίς Ουλή

Η τεχνική που εφαρμόζουμε για την διόρθωση της ομφαλοκήλης έχει σαν αποτέλεσμα την αποκατασταση της ομφαλοκήλης χωρίς ουλή και χωρίς πιθανότητα υποτροπής.

Η τεχνική της διόρθωσης της ομφαλοκήλης χωρίς ουλή, μπορεί να εφαρμοσθεί σε παιδιά και ενήλικες. Βασίζεται σε μία τεχνική που στηρίζεται στην διόρθωση της κήλης μέσα από τον ομφαλό και μετά στον επανασχηματισμό του. Επιπλέον τοποθετείται πλέγμα που προσφέρει μόνιμη αποκατάσταση, χωρίς πιθανότητα υποτροπής.

Βάσει των αποτελεσμάτων μας οι επιπλοκές είναι σπάνιες, σε αντίθεση με τις κλασικές μεθόδους στις οποίες δυνατόν να παρουσιασθούν επιμολύνσεις του τραύματος, υγρώματα, αιματώματα και υποτροπές.

Μετά το τέλος της επέμβασης η ουλή δεν είναι ορατή, καθώς αυτή έχει ενταφιαστεί μέσα στον ομφαλό. Λίγες μέρες μετά την επέμβαση δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι κάνατε μια επέμβαση για αποκατάσταση της ομφαλοκήλης.

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη αποτελεί ατελή σύγκλειση του ομφαλικού δακτυλίου στα νεογνά και βρέφη, ενώ στους ενήλικες αποτελεί επίκτητη διάνοιξη του δακτυλίου, με αποτέλεσμα να προβάλλει ενδοκοιλιακό περιεχόμενο δια μέσου του ομφαλικού δακτυλίου προς τα έξω.Τα όργανα που μπορεί να προβάλλουν είναι: επίπλουν, λεπτό έντερο και παχύ έντερο.

Πότε παρουσιάζεται η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη αποτελεί συνήθη τύπο κήλης στα νεογνά και βρέφη. Στους ενήλικες η ομφαλοκήλη είναι συχνή, κυρίως μεταξύ 30 έως 60 ετών και αποτελεί το 8% όλων των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Στις γυναίκες εμφανίζεται 3-5 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άντρες. Παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας μετά από πολλαπλούς και εργώδεις τοκετούς. Γενικά εμφανίζεται με την παχυσαρκία και την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης όπως στον χρόνιο επίμονο βήχα, στη δυσκοιλιότητα ή σε βαριά χειρωνακτική εργασία.

Η ομφαλοκήλη δημιουργείται μέσω του ομφαλικού πόρου. Η δημιουργία κήλης οφείλεται σε μία σταδιακή υποχώρηση του ουλώδη ιστού που αποφράσσει τον ομφαλικό δακτύλιο λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης και στον εξασθενημένο ιστό της απονεύρωσης του ομφαλού.

Συμπτώματα της ομφαλοκήλης

Ο ασθενής παρουσιάζεται συνήθως με ένα εξόγκωμα, αίσθημα πίεσης και έλξης στον ομφαλό και πόνο κατά διαστήματα. Αυτά τα συμπτώματα σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, επιβεβαιώνουν τη διάγνωση. Το περιεχόμενο του κηλικού σάκου μπορεί να περιλαμβάνει επίπλουν, παχύ ή λεπτό έντερο. Η συχνότητα περίσφιξης και στραγγαλισμού αυτών των ενδοκοιλιακών οργάνων στους ενήλικες είναι 14 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα παιδιά. Οι ομφαλοκήλες δεν υποχωρούν αυτόματα, γι αυτό συστήνεται η άμεση χειρουργική αποκατάσταση μετά τη διάγνωση.

Επιπλοκές της ομφαλοκήλης

Σταδιακή αύξηση του ανοίγματος της κήλης και αύξηση του περιεχομένου της ομφαλοκήλης.

Μη ανάταξη του περιεχομένου λόγω δημιουργίας συμφύσεων και τελικά περίσφιξη.

Περίσφιξη της ομφαλοκήλης

Η περίσφιξη της ομφολοκήλης είναι μια σοβαρή επιπλοκή. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι πόνος, διόγκωση, οίδημα και πολλές φορές απόφραξη του σπλάχνου που περισφίγγεται με αποτέλεσμα την ελάττωση της αιμάτωσής του και ειλεό ή και νέκρωσή του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο έντονος πόνος από μόνος του ή σε συνδυασμό με ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο της κήλης είναι ένδειξη περίσφιξης και χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική και γίνεται εύκολα εφόσον είναι μικρή σε μέγεθος.Όταν η ομφαλοκήλη είναι μεγαλύτερη, απαιτείται η τοποθέτηση πλέγματος για να μην υπάρξει υποτροπή.

Η κλασική τομή για την διόρθωση της ομφαλοκήλης είναι ημικυκλική και γίνεται κάτω από τον ομφαλό. Στη συνέχεια, αφού διορθωθεί η κήλη, γίνεται σύγκλειση της τομής. Η εξέλιξη της τεχνικής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με 3 ή 4 οπές στο κοιλιακό τοίχωμα.

Μια πρωτοποριακή μέθοδος είναι η ενδοομφαλική προσέγγιση, η οποία παρέχει ανατομική αποκατάσταση χωρίς ορατή ουλή και χωρίς τάση.

Επιλογή του τρόπου διόρθωσης της ομφαλοκήλης

Η επιλογή της μεθόδου με την οποία θα διορθωθεί η ομφαλοκήλη εξαρτάται από

το μέγεθος της ομφαλκήλης

τη γενική κατάσταση του ασθενή

τις προηγηθείσες επεμβάσεις (παρουσία συμφύσεων)

την επιθυμία του ασθενή

Διόρθωση της ομφαλοκήλης με τη μέθοδο χωρίς ουλή

Η μέθοδος που εφαρμόζουμε είναι πρωτοποριακή. Πρόκειται για ενδοομφαλική προσέγγιση, η οποία παρέχει ανατομική αποκατάσταση χωρίς ορατή ουλή.

Βασίζεται σε μία τεχνική που στηρίζεται στην διόρθωση της κήλης μέσα από τον ομφαλό και μετά στον επανασχηματισμό του. Η μικρή τομή γίνεται μέσα στον ομφαλό και στο τέλος δημιουργείται με ειδική τεχνική ξανά ο ομφαλός. Το δέρμα συγκλείεται με κόλλα δέρματος και έτσι δε χρειάζεται να αφαιρεθούν ράμματα. Επιπλέον, το πλέγμα που τοποθετείται, προσφέρει μόνιμη αποκατάσταση, χωρίς πιθανότητα υποτροπής.

Είδος αναισθησίας για την διόρθωση της ομφαλοκήλης χωρίς ουλή

Η επέμβαση γίνεται με γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μικρές σε μέγεθος κήλες μπορούν να χειρουργηθούν με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30 – 60 λεπτά και η παραμονή στην κλινική 24 έως 48 ώρες.

Πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής

Ασφαλής και ανώδυνη επέμβαση

Μόνιμα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει εμφανής ουλή, διότι κρύβεται μέσα στον ομφαλό

Γρήγορη επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες

Περίοδος ανάρρωσης μετά το χειρουργείο της διόρθωσης της ομφαλοκήλης

Μετά από την επέμβαση οι ασθενείς παροτρύνονται να περπατήσουν άμεσα. Την ίδια μέρα επιτρέπεται να κάνουν ντους, καθώς η τομή έχει σφραγιστεί με ειδική κόλλα δέρματος. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται συνήθως μετά από 5 έως 7 ημέρες και εξαρτάται από τη φύση της εργασίας και την σωματική διάπλαση του ατόμου.

Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι μηδαμινός ή ελάχιστος, ώστε να μη χρειάζονται παυσίπονα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται για όσους έχουν δέρμα με τάση να δημιουργεί χηλοειδή (μη φυσιολογική επούλωση των τραυμάτων), αφού στην ουσία δεν υπάρχει εμφανής ουλή.

Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό και βέβαια μόνιμο.

 

Αναισθησία γενική ή ραχιαία
Νοσηλεία 1 βράδυ
Αφαίρεση ραμμάτων δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν
Πλήρης ανάρρωση μετά 5-6 μέρες