Μείωση στήθους: πότε και γιατί είναι απαραίτητη
Για πολλές γυναίκες ένα μεγάλο στήθος αποτελεί διακαή πόθο και είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε επεμβατικές θεραπείες προκειμένου να το αποκτήσουν. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που διαθέτουν εκ γενετής μεγάλο στήθος; Σε πολλές περιπτώσεις το στήθος είναι τόσο μεγάλο που προκαλεί στις γυναίκες αυτές προβλήματα τόσο αισθητικής όσο και λειτουργικής φύσης. Η πλαστική χειρουργική όμως μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημά τους με την μειωτική μαστοπλαστική (μείωση στήθους) , μια επέμβαση κατά την οποία μειώνεται το μέγεθος των μεγάλων μαστών.
Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η μείωση στήθους;
Η μειωτική μαστού απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 18 ετών που το στήθος τους :
- Είναι υπερβολικά μεγάλο
- Είναι δυσανάλογο και μεγάλο, κυρίως μετά από εγκυμοσύνη
- Παρουσιάζει εμφανή ασυμμετρία
- Δυσκολεύει ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές διαδικασίες
- Παρουσιάζει συχνές φλεγμονές στην υπομάστια πτυχή λόγω μεγέθους
- Προκαλεί πόνο στον αυχένα από το βάρος
- Προκαλεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη από το βάρος
- Λόγω του βάρους αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κύφωσης
- Προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή
- Προκαλεί δυσκολία στην άσκηση
Η διαδικασία της επέμβασης
Μετά τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο και τον σχεδιασμό της περιοχής και των τομών που θα πραγματοποιηθούν, ξεκινά η διαδικασία της επέμβασης. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες. Η επέμβαση μείωσης στήθους μπορεί να γίνει με πολλές τεχνικές, οι οποίες αφήνουν σχεδόν τις ίδιες ουλές. Κατά τη διάρκειά της αφαιρείται από τους μαστούς όσο λίπος και μαζικός αδένας απαιτείται. Κυρίως από την περιοχή προς τα έξω και προς τα κάτω των μαστών, μια περιοχή που στατιστικά συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας κακοήθους δυσπλασίας. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται κατά πολύ και οι πιθανότητες καρκινογένεσης στο μέλλον. Κατόπιν η θηλή επανατοποθετείται σε υψηλότερο σημείο ενώ αν χρειαστεί προσαρμόζεται και η διάμετρος της θηλαίας άλω. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή των τομών όσο πιο προσεκτικά γίνεται. Σκοπός είναι να μειωθούν στο ελάχιστο τα σημάδια, που με την πάροδο του χρόνου γίνονται λιγότερο εμφανή.
Μετά την επέμβαση
Η ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στην κλινική. Τα ράμματα συνήθως είναι απορροφήσιμα και έτσι δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ήπιος και μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινά αναλγητικά. Περίπου 7 ημέρες μετά την επέμβαση η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της ενώ για περίπου 5 ημέρες θα λαμβάνει αντιβίωση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόλυνσης. Μετά από 4 εβδομάδες μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές δραστηριότητες ενώ θα μπορεί να κολυμπήσει περίπου 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Το αποτέλεσμα της μείωσης στήθους είναι μόνιμο, αν δεν υπάρξουν μεγάλες μεταβολές στο βάρος της ασθενούς.
Μειωτική μαστού και θηλασμός
Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν θα είναι σε θέση να θηλάσουν μετά από μια επέμβαση μείωσης του στήθους τους. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί στην μειωτική μαστού μπορεί να έχει σχέση με τη δυνατότητα θηλασμού. Στις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές διατηρούμε ένα σημαντικό τμήμα των ιστών του μαστού που είναι ενωμένο με το σύμπλεγμα της θηλής και θηλαίας άλω και σχετίζεται με το θηλασμό. Το τμήμα αυτό θα δώσει στη γυναίκα τη δυνατότητα να θηλάσει, ίσως όμως όχι στον βαθμό που θα το έκανε αν δεν είχε υποβληθεί στην επέμβαση.
Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με μείωση στήθους επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στο +306944536344 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού για μια συμβουλευτική συνεδρία.